Sociale Werkplaats De Kromme Boom vzw werd opgericht in de schoot van de moeder-vzw De Kromme Boom op 15 februari 1995. De Sociale Werkplaats veranderde van naam naar Maatwerkbedrijf op 1 januari 2019. Het Maatwerkbedrijf is een tewerkstellingsinitiatief dat ondersteund wordt door de Vlaamse overheid en erkend is om 20 doelgroepwerknemers tewerk te stellen. De kernelementen van het Maatwerkbedrijf zijn “opleiding” en “zinvolle tewerkstelling”. Het Maatwerkbedrijf voorziet volgende deelaspecten: de veestapel, akkerbouw, groenteteelt, fruitteelt, honingproductie, sierteelt, bloemenwinkel, hout- en metaalatelier, bouw en renovatiewerken. Het Maatwerkbedrijf staat eveneens in voor het onderhoud van de bedrijfsgebouwen van vzw De Kromme Boom.
Tijdens meeleefdagen en stages kunnen jongeren, organisaties en scholen gedurende één of meerdere dagen kennismaken met onze werking. Ze worden betrokken bij het woon– en leefgebeuren en ingeschakeld in de werksituatie. We bieden een eigentijdse bezinning over levensvragen die leven bij onze schoolgaande jeugd.
Op onze boerderij ontvangen wij regelmatig scholen uit de buurt die met hun kleutertjes op bezoek willen komen om de kinderen te laten kennismaken met de dieren en het leven op de boerderij. Spelenderwijze leren ze de verschillende dieren kennen en helpen mee ze te verzorgen.
Deze Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid en Sociaal Oogmerk werd opgericht met als doel: “vzw De Kromme Boom te omkaderen met een structuur die het materieel, financieel en intellectueel mogelijk maakt dat deze vzw verder groeit en bloeit.” Om dat doel te bereiken zoekt de vennootschap participerende aandeelhouders. Hun financiële inbreng laat de vennootschap toe om onroerende goederen aan te kopen die noodzakelijk zijn om de ruimtelijke en therapeutische omgevingsrust van de basiswerking te waarborgen. CVBASO De Vrienden van De Kromme Boom ontlast aldus de basiswerking van de zorg voor het instandhouden van het patrimonium. Hierdoor kan vzw De Kromme Boom zich beter focussen op haar werking voor en met kwetsbare medemensen
De Vzw is niet structureel gesubsidieerd, daar we niet bereid zijn om de eigenheid van de pedagogische werking op te geven. We zoeken nog steeds naar manieren om de draaglast door middel van subsidiëring te laten afnemen. Onze werking, of althans een deel ervan, binnen één of ander subsidiekader krijgen zonder afbreuk te doen aan de pedagogische eigenheid, blijft een uitdaging voor onze bestuurders, en in het bijzonder voor beleidsmensen.
Vanaf 1978 ontmoette de familie Boes vele broeders van Glorieux. Het
gedachtegoed van S.M. Glorieux en het vraagstuk
“Wat is Christen zijn?” creëerde een filosofische dialoog tussen het ‘gezin’ en de
‘broeders’. Binnen die spiritualiteit
ontstonden (h)echte vriendschapsbanden.
“Geen aalmoes, maar zelfredzaamheid!”
Op 11 november 1983 ontfermt Walter Boes zich over de eerste jongen.
“Geen
woorden, maar daden!”
Vier vrienden; Walter Boes, Joseph de Block, Salomon de Langhe en Lieven de Waele stichtten statutair vzw De Kromme Boom. Art. 3. § 4.: “De activiteit van de vereniging steunt op de beginselen die eigen zijn aan een christelijke levensvisie.” “Echt pluralisme werd van bij de start ons credo.”
Transactionele Analyse (T.A.) werd professioneel als therapeutisch gespreksmodel geïntroduceerd binnen de werking van vzw De Kromme Boom. We werden ervaringsdeskundigen mede dankzij de hulpvragers, “Ik ben OK – Jij bent OK”. We leerden problemen structureel aan te pakken in plaats van aan symptoombehandeling te doen. De 8 - 8 - 8 tijdsstructurering, wonen – werken – ontspannen, werd sindsdien ons succesvol leidmotief, zonder beperking in verblijfsduur. Er ontstond een therapeutische leefgemeenschap. ‘tehuis’ werd een ‘thuis’.
In de schoot van vzw De Kromme Boom stichtten we vzw Sociale Werkplaats. Door te participeren aan de studie van de Koning Boudewijnstichting: “Werken aan werk, flexibele arbeidsmodellen voor de armsten” richtten we op het domein Slotendries een sociale zorgboerderij op. Vijf doelgroepwerknemers kregen daardoor een basisinkomen waarmee ze hun verblijfskosten konden betalen en tegelijkertijd voorzagen we in de eigen voedselvoorziening.
Vanaf 1 januari 1997 kregen we voor één symbolische frank het domein Slotendries van de Zusters Van Liefde in erfpacht voor 99 jaar.
Een stoet van mensen met het hart op de juiste plaats realiseerden samen met de bewoners van vzw De Kromme Boom een warm nest als ontmoetingsplaats. Sociale economie en reguliere economie gaven elkaar de hand in de sociale werkplaats.
oprichting CVBASO (coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en sociaal oogmerk) ‘De Vrienden van De Kromme Boom’ en vzw Partimonium. Om in Gent als groene biotoop ruimtelijk te kunnen blijven groeien en bloeien betrokken we deskundigen bij het materiële beheer van vzw De Kromme Boom. De oprichting van vzw Patrimonium en de cvbaso garandeert zo de levenskansen van vzw De Kromme Boom dankzij een waaier aan aandeelhouders.
Tijdens dit weekend heropenden we na 5 jaar renovatie met eigen mensen en middelen in aanwezigheid van Zijne Prinselijke Hoogheden Prins Laurent & Prinses Claire onze commerciële toegangspoort tot vzw De Kromme Boom: “Groenhof St.-Joseph”.
Op 1 april bestaan sociale werkplaatsen niet langer. Ze worden – net zoals beschutte werkplaatsen – maatwerkbedrijven. Dit gaat gepaard met een nieuw subsidiëringsmechanisme en een grotere klemtoon op doorstroom van mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt naar reguliere bedrijven.
Made by Kenneth Buyck @ DeKrommeBoom
© Copyright 2019 De Kromme Boom - All rights reserved.